informatie wandeling Terherne
Je kunt starten in een van de dorpen, Terherne, Goïngarijp, Terkaple of bijvoorbeeld halverwege bij de 'Hearresylbrug'. De route bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde rondjes waarvan je natuurlijk ook één kunt lopen. Je wandelt soms langs openbare weg en soms over fietspaden. Meestal is er weinig verkeer maar in de zomermaanden kan het rond Terherne wel druk zijn. De route is goed begaanbaar en horeca vind je Terherne en in Goïngarijp. Terherne noemt zichzelf ook wel kameleondorp 'Lenten'.

geschiedenis
Terherne werd vroeger wel Nova Zembla genoemd, zo geïsoleerd lag het. Het was een eiland omsloten door het Sneekermeer en de Terhornster- en Terkaplester Poelen. In 1883 werd de Heerenzijl gedicht en hiermee kreeg Terherne een vaste verbinding met Terkaple. Het dorp is ontstaan rond 1100, de bewoners leefden van landbouw, visserij en scheepvaart.

Terkaple, een klein dorpje met kerkje, ophaalbrug en prachtige boerderijen, dankt haar naam aan een kapel horend bij de kerk van Oldeboorn.

Watersportdorpje Goïngarijp is vroeger gesticht vanuit het dorp Goënga bij Sneek. Ryp betekent 'rand'. Goïngarijp ligt dan ook aan de rand van de Goïngarijpster Poelen.

De friese meren zijn ontstaan door dijkdoorbraken, bodemdaling en veenafgraving. Het nu keurig ingedijkte Friesland was in vorige eeuwen regelmatig slachtoffer van dijkdoorbraken. Op 3 februari 1825 bijvoorbeeld braken, na twee maanden storm, de dijken op 30 plaatsen door en veranderde tweederde deel van Friesland in een kolkende watermassa. Deze overstromingen hebben het Friese landschap voortdurend veranderd waardoor het vaak moeilijk is de geschiedenis te achterhalen.

kameleondorp Terherne
In 1980 gaven de leerlingen van basisschool It Kampke uit Terherne de prijs 'de zilveren pen' aan schrijver H. de Roos omdat zij de de Kameleonboeken de mooiste kinderboeken vonden. Na het overlijden van De Roos is een deel van het dorp in de stijl van de jaren 50-60 gebracht en zijn diverse gebouwen omgetoverd tot heuse kameleonpanden.
In het dorpscentrum, waar straatverlichting, bestrating en dorpsplein in oude stijl zijn gebracht, vind je de Kameleonboerderij met informatiecentrum en Klinkhamersmederij. In de 'scharrelschuur' is een Hansje Brinker-tentoonstelling, met o.a. de huiskamer van de Brinkers, schaatsgeschiedenis, winkel van sinkel, koperslager en schooltje.
's Zomers kun je in het dorp de personen uit de Kameleonboeken tegen het lijf lopen en een rondvaart naar het avonturen-eiland Grootzand maken.


 


Rondje Terherne

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje
download gpx


type
rondwandeling, 14 km

ligging
Tussen Sneekermeer en Terkaplester Poelen

landschap
weilanden, dorpjes, meren en sloten

bijzonderheden
kameleondorp Terherne

markering
geen

ondergrond
rustige wegen, fietspaden, schelpenpaden

honden
aangelijnd en los

horeca
ja, 2 of meer keer

bereikbaarheid
auto, fiets, bus


links

terherne
kameleondorp
Paviljoen Het meer van Lenten

Uitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>