Sprengenberg - Sallandse Heuvelrug – 6 km

Rhododendrons bij de Sprengenberg

We grijpen een familiebezoekje aan om de Sprengenbergroute op de Sallandse Heuvelrug te gaan lopen. Dit is een Nationaal Park van formaat. Het leuke is dat we zo een hele rij natuurgebieden bewandelen die op een lijn liggen van Steenwijk naar Hengelo.

We steken eerst aan bij informatieschuur De Pas ten zuiden van Haarle. Deze wordt niet bemand. We zijn de enige bezoekers. Buiten is het koud maar af en toe straalt de zon ons wat warmte toe als zij door de wolken heen weet te breken. De route is gemakkelijk, we hoeven alleen maar de paaltjes te volgen. Met een informatiefolder gaan we op pad. Deze folder kunt u uitprinten via ons routekaartje (zie rechts in de navigatie) door te klikken op 'natuurmonumenten' bovenaan het kaartje.

Zodra we het bos in lopen en het lange pad voor ons zien liggen, voel ik dat dit gebied een geheel eigen karakter heeft. De grond is zanderig en heuvelig. Hoe anders dan de veengebieden waarin we al veel gewandeld hebben die nat, sompig en een heel andere begroeïng hebben.

rhododendrons spelen verstoppertje
Aan de kale takken hangen druppels water te glinsteren als diamanten wanneer de zon er door schijnt. Aan de kant van het pad begeleidt een strook heide ons naar de eerste afslag. Ik had al gelezen dat hier rhododendronstruiken staan. Ze zijn zowel groot in aantal als in omvang. Het lijkt alsof ze verstoppertje spelen achter de bomen. Hoe dichter we bij de oude rhododendronkwekerij komen hoe meer struiken er staan. Stel je toch eens voor als deze in bloei staan. We zullen dus nog een keer terug moeten om van die bloemenpracht te kunnen genieten.

pootje baden
Als we aan de bosrand komen krijgen we een mooi vergezicht te zien, dat, glooiend naar beneden, eindigt bij het dorp met haar roden daken. We lopen langs de dienstwoning van het grote jachtslot en kijken ook nog even bij het oude badhuisje. Ach, ik zie het al voor me, dames en heren die in badtenue pootje badend in het kleine vijvertje zich lieten verkoelen door het aangename water. We lopen nu over de oude verbindingsweg van het dorp naar het jachtslot dat in 1903 gebouwd is door Van Wulfften Palthe.

palthetoren
En dan is daar plotseling de Sprengenberg, een grote heuvel opgestuwd door gletsjerijs. Zittend op een bankje nemen we dit uitgestrekte heidegebied in ons op. Vroeger gebied van grazende schapen die voor de mest zorgden voor de landbouw. Inmiddels is het ook drukker geworden. Er zijn meer mensen die met dit mooie, frisse winterweer liever de neus buiten de deur steken dan achter de kachel te kruipen.

Als we verder gaan zien we al snel de toren die bekend staat als de Palthetoren. Maar we zien het huis pas goed als de route ons langs de zijkant leidt. De heide glooit naar boven tot het punt waarop het huis boven de bomen uitsteekt. Hier staan ook jeneverbessen, die prachtig uitkomen met hun groene kleur in de bruine kleuren van de heide. Het zijtorentje is speciaal gebouwd vanwege de astronomische belangstelling van de heer Van Wulfften Palthe. Vanuit de ramen, die op verschillende hoogten gemaakt zijn, bestudeerde hij de sterren.

Naar onze mening zien we de auto te snel. We zijn hier nog lang niet uitgewandeld. De Sallandse Heuvelrug is groot en ik wil verstoppertje spelen tussen bloeiende rhododendrons. In mei/juni staan ze in bloei!

De Sprengenberg

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje