Oranjewoud - 14 kilometer

Oranjewoud, statige bossen en lanen

Op een oude kaart van Staatsbosbeheer vonden we zeven wandelroutes in en bij Oranjewoud, vlakbij Heerenveen. We combineren vijf routes en maken zo een nieuwe afwisselende wandeling langs voormalig veengebied, over hogere zandgronden en door het statige bosgebied van Oranjewoud. Oranjewoud is vroeger geleidelijk aan ontgonnen door voorname families. Heide werd afgegraven en statige lanen en landhuizen verrezen. Strakke barrokke tuinen werden aangelegd maar vanwege de bewerkelijke stijl werd menig landgoed in de 19e eeuw weer omgebouwd tot engelse landschapstuin. Landelijk met doorkijkjes en grillige vormen. Het verschil is vandaag de dag nog te zien, lange rechte lanen versus kronkelige paadjes.

We parkeren de auto aan de Houtbaas in het dorp De Knipe en beginnen de wandeling door een steegje en dan langs de Schoterlandse Compagnonsvaart die als een hoofdstraat door het lange dorp loopt. De vaart ligt behoorlijk vol met krabbescheer. Daarna volgt het Friese landschap, weilanden met paarden en slootkanten. Verderop verschijnt er een donker dennenbos waar we, onder vogelzang, doorheen slingeren langs een smal paadje.

coulissenlandschap
Het bospaadje komt uit op het fietspad met de Friesche naam “Fuotpaden” dat in het Nederlands vertaald “voetpaden” heet, wat op z’n minst tegenstrijdig te noemen is. Even verder slaan we het Imke Klaverpaad in en lopen door een haag van hoog riet. Er lopen veel mensen hier en aan het tempo en de heuptassen met eten en drinken te zien is het geen slentertripje. Het klopt, deze mensen doen mee aan een vierdaagse tocht. Een vrouw met een hond haalt ons gestaag in en groet ons in het voorbijgaan. Wauw, die hond gaat dus ook vier dagen mee!

We lopen langs Liefhebberij de Hooiberg, een koffie- en theeschenkerij met een prachtige tuin vol bloemen en zitjes. Een andere keer want vandaag willen we in Mildam koffie drinken. De route leidt ons door een coulissenlandschap: dan weer weiland omzoomd door bomen, dan maïs dat al mooi de hoogte inschiet, een boerderij waar je in deze tijd van het jaar graag wilt wonen maar niet in de winter als het koud en guur is.

In Mildam lopen we een stukje door een woonwijk en als we dan het Molenlaantje bereiken, verlaten we de route even. In plaats van rechtsaf het brede, rechte bospad in, gaan we links richting restaurant Hof van Schoterland dat aan het einde van deze weg ligt, voor een heerlijke kop koffie.

grote landhuizen, prachtige tuinen
Na de opkikker lopen we de lange rechte Molenlaan af tot aan de kruising waar we linksaf gaan richting de uitkijktoren Belvedère en Hotel Tjaarda. Het is een asfaltweg en aan deze weg staan prachtige huizen. We komen nu in het bewoonde gedeelte van de bossen van Oranjewoud. De huizen worden steeds groter met prachtige tuinen er om heen waar het geweldig paaseieren zoeken moet zijn. Soms zijn bepaalde tuinen open om er een kijkje te kunnen nemen.

De route, witte, oranje en dan weer blauwe paaltjes, leidt ons door een laatste stuk bos voordat we via een lang pad, tussen boswal en slootkant met op de achtergrond de kerktoren van De Knipe, naar onze parkeerplaats terugkeren. Ondanks dat we in de auto stappen houd ik het beeld van koetsen met mooi geklede dames en heren voor ogen die, op visite onder het genot van een kopje thee in statige huizen de laatste roddels bespreken. Op mijn ‘vort’ doet onze stalen ros dan ook niets. Saai hoor, zo’n sleutel...

Oranjewoud

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routekaartje
routebeschrijvingUitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>