informatie wandelroute Hollands Duin
Wandelroute Hollands Duin van Staatsbosbeheer start bij Hotel Restaurant Duinoord, Wassenaarseslag te Wassenaar en gaat achtereenvolgens eerst een paar kilometer door een dennenbos, een groot stuk duinlandschap en op de terugweg een stuk langs het strand.
Het duinlandschap is zeer afwisselend. In de woestijnachtige gedeelten kan het zeer heet worden en is het is het meer sjokken dan lopen.
Verderop loopt een deel van de 'Atlantikwall'. Een golvende muur door het landschap. Het uitzicht op uitzichtpunt Vlaggeduin is prachtig, het is met 37 m. het hoogste duin van Zuid-Holland. Op staatsbosbeheer.nl kun je een kaartje met route downloaden.

geschiedenis Hollands Duin
Bijna 4000 jaar geleden vond rond Wassenaar al bewoning plaats. De strandwallen boden bescherming tegen overstromingen van het omringende drassige duinlandschap. In de 17e eeuw was de binnenrand van de duingebieden populair onder welgestelde Nederlanders die hun buitenplaatsen lieten bouwen en hiervoor vaak ook hele stukken duingebied lieten afgraven. Het dennenbos is vroeger aangeplant om stuivend zand tegen te gaan. Langzaamaan worden de dennen nu vervangen door inheemse loofbomen.

Hollands Duin is nu een 2750 ha. groot duingebied midden in de Randstad wat het een populair recreatiegebied maakt bij de randstedelingen. Buiten de weekenden en vooral in de winter kan het ook een oase van rust zijn. Het strekt zich uit van Wassenaar tot voorbij Noordwijk. Het duinlandschap is zeer afwisselend en omvat bos, vlaktes, stuivend zand en natte duinvalleien. In sommige delen kan het 's zomers zeer heet worden en kun je letterlijk een ei koken door het een minuut of 20 in het zand te begraven.

In de duinen loop je regelmatig door woestijnachtige zandvlaktes waar de wind vrij spel heeft. Een deel wordt ook wel 'Hollandse Kalahari' genoemd. Het duinzand is hier in beweging en sommige dalen zijn uitgestoven tot op de zoetwaterbel. Helm en zandzegge proberen de nieuwe duinen vast te leggen.

Atlantik wall
Langs de hele West-Europese kust vind je nog restanten van deze betonnen beschermingswal die Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft laten bouwen om een eventuele inval vanuit zee door de gealieerden te voorkomen. Deze reeks van verdedigingswerken van in totaal 5300 km. lang, bestond uit bunkers, gangenstelsels, geschutskoepels, prikkeldraad, mijnenvelden en, zoals tijdens de wandeling te zien is, anti-tankmuren en drakentanden. Hele woonwijken werden er voor gesloopt en ook (kerk)torens moesten er vaak aan geloven.
Grote steden werden zwaarder versterkt. In de buitenste duinenrij van het Wassenaarse Slag werd een bunkercomplex gebouwd waar continue 60 Duitse soldaten vergeefs op een aanval wachten.
In de oorlog was de muur zandkleurig geverfd en van een golvende bovenkant voorzien om minder op te vallen in de duinen.
De bunkers zijn nu een schuilplaats voor vleermuizen. 's Zomers worden er wel excursies gegeven.

Op internet is veel informatie te vinden over de Atlantikwall en op staatsbosbeheer.nl vind je een info-filmpje. In Noordwijk is een atlantikwall-museum.

Hollands Duin

de wandeling
achtergrondinformatie
foto's
routebeschrijving (pdf)
routekaartje google
download gpx


type
rondwandeling, 14 km

ligging
Tussen Wassenaar en Katwijk

landschap
duinen, natte duinvalleien, strand, dennenbos

bijzonderheden
altlantikwall

markering
gedeeltelijk

ondergrond
zand, zandpaden, fietspaden

honden
in broedseizoen aangelijnd

horeca
ja, 1 of 2 keer

bereikbaarheid
auto, fiets, bus


links

staatsbosbeheer
hotel duinoord

Uitgelezen?

neem een proef-abonnement op een blad>